Self defence voor vrouwen​​

Self defence voor vrouwen, de naam zeg het eigenlijk al maar wat houd het precies in? Wat we hier doen is eigenlijk een deel van het Jiu-Jitsu selecteren wat snel te leren is en wat makkelijk, en voor een vrouw effectief toepasbaar is. Belagers van een vrouw zijn meestal mannen. Kerels met slechte bedoelingen zullen altijd iemand uit zoeken waarvan ze denken dat ze een makkelijk slachtoffer hebben. Als vrouw zijnde krijg je in geval van een aanval dus in de meeste situaties te maken met een belager die groter, zwaarder en sterker is. Indien je niet weet hoe je dan moet handelen kun je alleen maar hopen dat je het er zonder al te veel kleerscheuren vanaf brengt.

Bij deze les leer je dus wat je kunt doen tegen een belager die op alle vlakken wel in het voordeel is. Je leert jezelf te bevrijden uit, pakkingen en omvattingen, verwurgingen vanuit verschillende posities. Je leert jezelf te verdedigen tegen trappen stoten en slagen door middel van weringen en blokkeringen of ontwijkingen. Je leert jezelf te verdedigen tegen gewapende aanvallen, denk hierbij aan snij en steekwapens maar ook slag en stootwapens of vuurwapens. Je leert jezelf te verdedigen tegen meerdere aanvallers, gewapend en ongewapend. Alle denkbare situaties komen wel voorbij.

Maar daar houd het zeker niet op. Een goede verdediging begint bij een goede houding en uitstraling maar ook bij een goede conditie. Conditioneel wordt er dus flink aan de weg getimmerd. Een goede techniek in stoten en trappen is voor een vrouw extra belangrijk, zeker tegen een mannelijke belager moeten stoten en trappen technisch goed uitgevoerd worden en vooral goed geplaatst worden om de effectiviteit te garanderen.

Knieën, ellebogen, kopstoten, krabben, bijten, ogen prikken, haren trekken, sleutels gooien, desnoods spugen, eigen veiligheid voorop! Hier leer je jezelf koste wat het kost te beschermen met alle mogelijke tools die je op dat moment tot je beschikking hebt.

Je gaat leren wapens te gebruiken, indien een belager gewapend is en je weet hem te ontwapenen moet je wel weten hoe je die wapens tegen hem of een van z'n foute vriendjes dient te gebruiken. Bij wapens kun je denken aan mes, korte stok, lange stok, pistool, machete, tonfa, verzin het maar. Er zit geen limiet aan zelfverdediging.

Het begint echter bij een goede basis, de basis moet gelegd worden, vanuit daar gaan we verder. Valbreken komt vaak terug,
een gevecht kan naar de grond gaan dus val kan breken is belangrijk, maar ook om verschillende technieken aan te leren met een trainingspartner is het wenselijk dat je je val kan breken.

Je gaat eigenlijk al het mooie uit Jiu-Jitsu leren zonder dat je daar examens voor af hoeft te leggen. Worpen, klemmen, breken, stoten en trappen, wapens, grondwerk, meerdere aanvallers, het komt allemaal aan bod.

Behalve dat je leert jezelf te verdedigen heeft deze training een positief effect op een hoop andere dagelijks toepasbare zaken zoals zelfvertrouwen, zelfdiscipline, zelfbewustzijn, respect, loyaliteit, doorzettingsvermogen, concentratie, sportiviteit, conditie, enz.
Met andere  woorden, je wordt er zeker niet slechter van. Het is een goede uitlaatklep om je te ontdoen van de dagelijkse werkdag stress en het draagt bij aan persoonlijke algemene ontwikkeling. 

Bij Jiu-Jitsu werken we met examens en banden, dit is hier niet van toepassing. Hier kun je gewoon lekker trainen zonder dat je je druk hoeft te maken over examen eisen. Alleen de lusten, niet de lasten zou je kunnen zeggen. En indien je op termijn toch verder zou willen ben je welkom om met de Jitsu lessen mee te doen.

Om kapotte shirtjes en halfnaakte vrouwen op de mat te voorkomen is een judo/jitsupak verplicht om te trainen. Er zal in sommige gevallen toch flink aan de kleding gesjord worden, shirtjes kunnen daar niet goed tegen.