Wat is Jiu Jitsu?

Omschrijving:

Jujutsu of jujitsu, bij ons beter bekend als Jiu-Jitsu is de oudste vorm van Japanse krijgskunst. De meeste andere vormen van zelfverdediging zijn hieruit ontstaan. Jiu-Jitsu betekent letterlijk “buigzame”of “meegaande kunst”. Het leert je methoden om je met en/of zonder wapens tegen één of meerdere tegenstanders te verdedigen.
Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kracht of bewegingssnelheid van de tegenstander. 
Door zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen is het Jiu-Jitsu uitgegroeid tot een van de meest effectieve vormen van zelfverdediging. Een van de grootste kenmerken van het Jiu-Jitsu is het allround karakter. 
De Jiu-Jitsuka is bedreven in bijvoorbeeld klemtechnieken, werptechnieken, trappen stoten, verwurgingen, breektechnieken, drukpunten, vechten met en verdedigen tegen wapens, ga zo maar door. Jiu-Jitsu kent eigenlijk geen grenzen, het is alles omvattend.
Naast het feit dat je leert jezelf en misschien zelfs anderen te beschermen of te bevrijden uit benarde situaties is het ook nog eens heel leuk. Het brede pakket aan technieken en toepassingen maakt dat je nooit stopt met leren en dat je eigenlijk altijd wel het gevoel hebt vooruit te gaan en beter te worden. Dat houd de lessen variërend en interessant, het gaat daardoor nooit vervelen. Daarnaast heeft Jiu-Jitsu een positieve invloed op andere factoren in het dagelijks leven zoals: zelfvertrouwen, zelfdiscipline, zelfbewustzijn, respect, loyaliteit, doorzettingsvermogen, concentratie, sportiviteit, behalen van doelstellingen. Het is een goede uitlaatklep om je te ontdoen van de dagelijkse werkdag stress en het draagt bij aan persoonlijke algemene ontwikkeling. 

Korte historie:

Jujutsu is een eeuwenoude Japanse krijgskunst die in de middeleeuwen is ontwikkeld voor de samurai klasse. De samurai waren Japanse ridders die een edelman diende, met als belangrijkste taken deze te beschermen en te vechten op het slagveld. Om die reden is Jiu-Jitsu dan ook van oudsher een martial art ofwel een krijgskunst. Het belangrijkste wapen van een samuari was zijn katana. Jujutsu is ontwikkeld om de samurai de mogelijkheid te geven verder te kunnen vechten zonder wapen mocht hij ontwapend worden.
Nadat de modernere oorlogsvoering met vuurwapens zijn intrede deed in Japan werden de samurai overbodig en zijn enkele van hen begonnen met les geven om zo de kost te verdienen. Zo werd de krijgskunst dus verder verspreid onder de burgers en is gedurende de 20ste eeuw het Jiu Jitsu verder verspreid naar Westerse landen.

Als self defence:

Wil je Jiu-Jitsu beoefenen als zijnde zelfverdediging heb je een goed keus gemaakt. Jiu-Jitsu is enorm veelzijdig en zeer effectief toepasbaar. Er is maar 1 regel wat betreft zelfverdediging: er zijn geen regels, alles is geoorloofd zolang het maar proportioneel wordt toegepast. Hoe je het best kunt reageren hangt volledig af van de aard van de situatie. Treft je een belager op straat is het natuurlijk niet de bedoeling dat je die voor dood achter laat alleen omdat je wat kunt. Misschien kun je hem weren en door lopen, of je kunt de aanval afwenden om vervolgens een goed geplaatste stoot of trap te gebruiken om de belager zichzelf achter de oren te laten krabben. Maar het kan net zo goed niet mogelijk zijn om weg te komen en een gevecht worden op leven en dood. In dat geval is het wel fijn dat je weet hoe je jezelf kunt redden. Wie weet zijn ze met 3 man sterk en hebben ze wapens. In dat geval wordt de geweldsspiraal iets opgeschroefd. Weet je door middel van je training een van de wapens te bemachigen en daarbij een van de belagers uit te schakelen zul je ook prima met deze wapens overweg kunnen om de over gebleven belagers af te schrikken of ook uit te schakelen. Ook hier geld weer geweld proportioneel gebruiken. Je weet in een echte situatie nooit waar je in terecht komt en daarom moet je ook juist zorgen dat je zo breed megelijk getraind bent. In het uiterste geval dat je wellicht jezelf en gezin moet beschermen heb je met Jiu-Jitsu de benodigde tools in huis om belagers definitief uit te schakelen of indien mogelijk deze af te weren en je uit de voeten te maken. Je leert proportioneel geweld toe te passen. Je leert situaties beter in te schatten. Je leert belagers af te houden met een simpele maar goed geplaatste stoot of trap maar je leert ook hoe je in het uiterste geval zo efficient mogelijk een belager zijn nek breekt. Kortom self defence in de breedste zin van het woord.

Als sport:

Behalve dat je met Jiu-Jitsu een uitstekende zelfverdediging in huis haalt ontbreekt het ook zeker niet aan het "sport" aspect.
Indien je een competative instelling hebt kun je met Jiu-Jitsu ook prima uit de voeten. In het Jiu-Jitsu vind je verschillende takken van sport.

Zo heb je bijvoorbeeld het Fighting system:
Fighting system is het gevecht. Je kunt het zien als een combinatie van judo en karate. Twee Jiu-Jitsuka's bestrijden elkaar d.m.v. stoten, slagen en trappen, werptechnieken en houdgrepen, verwurgingen en klemmen. Voor al deze handelingen kan men punten verdienen. Na het scoren van een ippon gaat de wedstrijd gewoon door. De uitgangspositie is dat er in het spel zo weinig mogelijk onderbrekingen dienen te zijn. Het gevecht bestaat uit drie delen. Men start altijd met deel 1 en begint na een eventuele onderbreking hier weer mee. Na deel 1 (stoten en trappen) moet men na ongeveer 20 seconden overgaan in deel 2 (werpen c.q. naar de grond gaan) waarna deel 3 (op de grond) volgt. Na het scoren op de grond van een ippon (door o.a. aftikken) begint men weer met deel 1. De drie scheidsrechters die dynamisch met het gevecht meebewegen zijn uitgerust met rode en blauwe polsbanden en geven daarmee de tafeljury aan wie gescoord heeft. Achter de jurytafel bevindt zich eveneens een scheidsrechter die de puntentelling in goede banen dient te leiden. Dit omdat Fighting system een explosief gebeuren is en er vooral in deel 1 veel kan gebeuren. Als een van de vechters in alle drie de fases een vol punt heeft gescoord dan eindigt de wedstrijd op dat moment en is er sprake van een full ippon. Als geen van de vechters een full ippon heeft gescoord voor het einde van de wedstrijd wint de vechter met de meeste punten.

Dan heb je nog het Duo system:
Deelnemers laten zien hoe goed ze technieken beheersen. Gekeken wordt onder andere naar technische uitvoering, snelheid en realiteit. Een jury beoordeelt dit en het duo met de meeste punten wint. De aanvallen zijn voorgeschreven. De reactie daar ben je vrij in. De aanvallen komen uit het Ebo-No-Kata. Het Ebo-No-Kata bestaat uit vier groepen van elk vijf handelingen welke om beurten uitgevoerd moeten worden. Uit elke groep geeft de matscheidsrechter in een willekeurige volgorde de drie aanvallen aan. Na elke groep vindt de beoordeling plaats door vijf juryleden. Het hoogste en laagste cijfer worden weggestreept en de overige drie cijfers worden opgeteld en dat is de waardering voor die groep. Wie aan het einde in totaal de meeste punten heeft is winnaar van die wedstrijd.

Random attacks:
Random attacks, letterlijk vertaald als “willekeurige aanvallen” of vrij vertaald als “onaangekondigde aanvallen”, is een wedstrijdvorm in de krijgskunst. Bij de competitievorm wordt er teruggegaan naar de essentie van zelfverdediging, namelijk een actie uitvoeren bij een onaangekondigde aanval. Het stressgevoel dat wordt opgeroepen tijdens de wedstrijden verplicht de deelnemers om terug te vallen op natuurlijke reflexen die ontstaan zijn door jarenlange trainingen in hun krijgskunst en/of vechtsport. Beoefenaars leren via Random attacks omgaan met stresssituaties die bij agressie in de realiteit ook zullen voorkomen.
Bij wedstrijden in Random attacks wordt er gewerkt met twee koppels die tegen elkaar uitkomen, waarvan de uitvoerders beoordeeld worden. Elk koppel bestaat uit een aanvaller en uit een uitvoerder/kamper die zich verdedigt en/of bevrijdt.
De beide uitvoerders/kampers betreden de mat op de aangeduide plaats, groeten elkaar, de jury en gaan in gevechtshouding staan, zodanig dat ze de tegenstander niet kunnen zien.
De wedstrijdtafel roept de twee aanvallers bij zich en deze krijgen een aanval op foto en/of tekening te zien die op een willekeurige manier gegeven wordt via de computer.
Het computerprogramma kiest een willekeurige aanval zodat de objectiviteit van de aangeduide aanvalsvorm bewaard blijft.
De aanvallers nemen hun startpositie (in gevechtshouding) in bij hun partners (uitvoerder).
Op signaal van de mat-scheidsrechter voeren ze elk op hun beurt de aangegeven aanval uit.
De scheidsrechter zal bepalen wie start, rood of wit.
Wanneer beide aanvallers hun eerste aanval hebben gedaan, zal de scheidsrechter de aanvallers terug naar de wedstrijdtafel sturen om zo de volgende aanval op foto en/of tekening te laten zien.
Op basis van ouderdom en niveau zullen er drie tot vier verschillende aanvalsvormen uitgevoerd worden.
Na het uitvoeren van de opgelegde aanvallen zal de scheidsrechter het oordeel van de drie of vijf juryleden vragen.
Op het signaal van de scheidsrechter “hantai”, zullen de drie of vijf juryleden een oordeel geven door middel van een vlag (rood of wit) in de lucht te steken en dusdanig een winnaar aanduiden.
De reactiesnelheid in combinatie met het uitvoeren van een goede en efficiënte techniek bepaald winst of verlies.

Kata wedstrijden/kampioenschappen:
Katawedstrijden of kampioenschappen zijn wedstrijden waarbij Jiu-Jitsuka koppels tegen anderen strijden in het zo perfect mogelijk uitvoeren van Jiu-Jitsu Kata’s. De uitvoering van kata’s zijn omschreven in het bondsvademecum van de Judo Bond Nederland.
Een jury bepaalt door punten te geven welk koppel het kata zo perfect mogelijk heeft uitvoerd. Dit gebeurt, door aan de hand van vormfouten, grote fouten of kleine fouten, een puntenscore te geven. Het koppel met de meeste punten wint de wedstrijd.

Voor wie ?

Jiu-jitsu is er voor iedereen. Vanaf 6 a 7 jaar t/m 150 indien je dan nog goed ter been bent.
Wat je persoonlijk doel ook is, sport, zelfverdediging, hoge dan graden behalen of juist niet, gewoon lekker bewegen en conditioneel bezig zijn, Jiu-Jitsu is er voor iedereen die er interesse in heeft. Hoe hoog je de lat legt bepaal je zelf.

Hoe zien de lessen eruit?

Jeugdlessen duren een uur en zijn onderverdeeld in 2 groepen: 7t/m11 en 12t/m16 (indicatief)
Voor iedereen geld dat er begonnen word met de basis, dus verplaatsen over de mat, weren/blokkeren, valbreken, stoten/trappen.
Vooral voor de jongste groep wordt dit spelenderwijs aangeleerd, wapens zijn in deze groep niet van toepassing. Wel wordt er gebruik gemaakt van stoot en trap kussens en pads. Ook zal er aandacht zijn voor geschikte andere technieken om de variatie erin te houden. Kids in deze groep krijgen op deze manier de kans op een leuke manier de basis aan te leren en te wennen aan het vastpakken en vallen ter voorbereiding op het serieuzere werk.
Voor de volgende leeftijdsgroep idem dito, wel zal er meer op de stof worden ingegaan, details worden verder uitgewerkt en de conditie komt meer ter sprake. Oefenwapens zoals mes en korte stok komen hier ook aan bod. Het wordt hier net allemaal wat serieuzer.
Voor volwassene duurt de les 1 uur en 15 min. Ook hier geld dat eerst een basis gelegd moet worden. Voor diegene die dat al hebben zullen de technieken steeds verder gaan en zullen er meer wapens aan bod komen. Er wordt flink op de conditie gehamerd en stoot en traptechnieken worden verder geperfectioneerd. Lessen zijn divers en gevarieerd en dus moeilijk te beschrijven. Wil je echt weten wat het inhoud schrijf je dan in voor een proefles en ervaar het zelf.

Graduatiesysteem:

Jiu-Jitsu werkt met een graduatiesysteem, je begint met een witte band en naarmate je niveau omhoog gaat zal ook je bandkleur donkerder worden tot die uiteindelijk zwart is. Eenmaal zwart blijft die dat voorlopig, er zijn nog wat kleurvariaties daarna maar dat is weer een verhaal op zich. Tijdens de lessen werken we naar examens toe, voor jeugd en kids hebben we tussen de verschillende kleuren eerst nog 1 of 2 slips op kleur alvorens de volledige bandkleur verdiend is. Voor volwassene wordt er over het algemeen niet met slips gewerkt, uitzonderingen daargelaten. Examens t/m bruine band of zwarte slip zullen binnen de eigen sportschool worden afgenomen. Vanaf 1ste Dan (zwarte band) worden de examens afgenomen door de JBN.